Kupujemy ruszt do grilla

Nie ma nic przyjemniejszego od spędzania wolnego czasu z bliskimi przy grillu. Wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu to cenne chwile, które chcemy jak najlepiej celebrować. Zanim jednak “wrzucimy coś na ruszt”, zastanówmy się, jakie wymagania powinien spełniać dobry ruszt do grilla.

Rodzaje grilli ogrodowych

Grille na węgiel są bardzo popularne i niedrogie. To urządzenia przenośne, wykonane najczęściej z grubej blachy stalowej pokrytej ognioodporną farbą, do wyboru mamy również grille żeliwne. Wiele grilli węglowych jest zaopatrzonych w pokrywę, która skraca czas pieczenia. Niektóre grille węglowe mają też popielnik, który pozwala na ich wygodne czyszczenie.

Grille gazowe stają się coraz bardziej popularne. Przyrządzane na nich jedzenie właściwie nie różni się smakiem od tego z grilla węglowego. Zaletą tych grilli jest krótki czas nagrzewania – wystarczy podpalić gazowy palnik i za chwilę możemy kłaść jedzenie na ruszt. Grille gazowe są jednak dość ciężkie, m.in przez umieszczoną w nich butlę gazową.

Grille elektryczne zazwyczaj są niezbyt duże. Ich obsługa i czyszczenie są bardzo proste. Konstrukcja tego sprzętu składa się z nóżek, stolika i półki pod rusztami. Grill do nagrzania potrzebuje podłączenia do prądu. W tym przypadku trzeba używać przedłużaczy przeznaczonych do stosowania na zewnątrz.

Jaki ruszt do grilla wybrać?

Najważniejszym kryterium podczas kupowania rusztu jest jego wielkość. Ruszt powinien przede wszystkim pasować rozmiarem do grilla lub paleniska. Kolejną sprawą jest materiał, z jakiego ruszt powinien być zbudowany. Najlepszym wyborem będzie stal nierdzewna albo żeliwo. Materiały te są wytrzymałe i łatwe do czyszczenia. Większość rusztów posiada uchwyty, co jest bardzo wygodne. najlepiej, aby były one wykonane z drewna. Ciekawą ofertę rusztów do grilla znajdziemy m.in. na stronie Grillo Maniak.

Wrzuć coś na ruszt – przepis na grillowane szaszłyki z kurczaka

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • cukinia
  • 3 papryki – różne kolory
  • cebula
  • pieczarki

Przygotowanie:

Filet z kurczaka należy pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Warzywa pokroić – papryki w kostkę, cebulę i cukinię w talarki, pieczarki w paski – delikatnie osolić. Następnie nakładamy składniki na długie patyczki i przy pomocy pędzla smarujemy oliwą z oliwek. Szaszłyki grillujemy około 15 minut, pamiętając o obracaniu ich.

Przepis na grillowanego łososia z masłem

Składniki:

  • 3 porcje fileta z łososia
  • sól, pieprz
  • masło około 3 łyżek
  • sok z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Porcje łososia skraplamy sokiem z cytryny, po czym posypujemy solą i pieprzem. Szykujemy kawałki folii aluminiowej, w którą później zawiniemy łososia. Ryby nacieramy czosnkiem, kładziemy na nie kawałki masła i posypujemy koperkiem. Gotowe porcje zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Grillujemy około 10 minut z każdej strony.

Przyrządzanie jedzenia na dobrym sprzęcie jest niezwykle ważne. Kupujmy grille i akcesoria do grillowania wykonane z najwyższej jakości materiałów, a będziemy cieszyć się nimi przez wiele sezonów. Sprawdź ofertę sklepu Grillo Maniak.

Napisz Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *