Kuchnia bogata w smaki

Osobom, które kochają gotować wystarczy jeden garnek, by z jego pomocą wyczarować coś pysznego dla swoich bliskich. Jednak, czy nie wygodniej byłoby korzystać z pełnej gamy naczyń i w ten sposób komponować wyjątkowe, a nawet egzotyczne posiłki?

Dlaczego jeden garnek to za mało?

Znawcy gastronomii podkreślają, że pewne potrawy wymagają użycia specjalnych naczyń, by uzyskać niepowtarzalny smak i aromat określonych dań. Do tego rodzaju przysmaków należą m.in. dania kuchni chińskiej. Oczywiście, można próbować przyrządzać je na zwykłej patelni, jednak, czy w ten sposób uzyskamy równie kruche i smaczne potrawy, co w woku? Z pewnością nie.

Kuchnia pełna smaków

Zestaw minimum dla każdej gospodyni i gospodarza domu to garnek mały, średni, duży oraz patelnia wraz z pokrywkami. Taki komplet daje możliwość przygotowania dość dużej liczby potraw, nawet tych, wymagających naczyń o dużej pojemności, np. tradycyjny polski bigos. Na pierwszy rzut oka widoczny jest jednak pewien mankament, przyrządzenie potraw na parze, ugotowanie pełnowartościowego, smacznego makaronu al dente, czy serwowanie lasagne, przy tak skromnym wyposażeniu jest w ogóle niemożliwe lub co najmniej karkołomne.

Wymarzony komplet garnków

Zacznijmy od patelni. Z pewnością przydatna będzie zarówno patelnia o niewielkiej średnicy (np. do przygotowania jajecznicy), patelnia wykorzystywana do smażenia potraw na niewielkiej ilości tłuszczu oraz patelnia nieco głębsza (najlepiej ceramiczna) przydatna do smażenia i duszenia potraw.

Podstawą kuchennych naczyń do gotowania są garnki, o których już wspomnieliśmy. Gdyby dodać do nich rondel, naczynie do gotowania na parze i garnek do makaronu, nasze potrawy zyskałyby na kruchości, odpowiedniej twardości, a my, na wygodzie i radości jaką daje gotowanie.

Naczynia do zadań specjalnych

Producenci naczyń kuchennych często proponują też tak ciekawe produkty, jak lasagnera, gęsiarka, czy wspomniane wcześniej woki. Tego rodzaju naczynia oferuje firma Philipiak. Są wykonane ze stali szlachetnej. Dzięki materiałowi, który został użyty do ich produkcji, można w nich gotować i piec. Garnki proponowane przez tę markę, zaopatrzone są w użyteczne dodatki, m.in. termometr, który umożliwia lepszą kontrolę temperatury do jakiej zostaje podgrzana potrawa.

Ich zaletą jest możliwość gotowania w niewielkiej ilości wody, bez konieczności solenia przygotowywanych potraw. Naczynia te są zaopatrzone w dno akutermiczne, co pozwala na zachowanie jak największej ilości witamin (w tym również tych mało odpornych na działanie temperatury), gdyż wydatnie skraca czas obróbki termicznej.

Zestawy naczyń Philipiak umożliwiają gotowanie w tzw. systemach wieżowych. To innowacja pozwalająca oszczędzać czas i energię. Komplety zostały zaprojektowane tak, by po umiejscowieniu jednego naczynia w drugim, tworzył się swego rodzaju szybkowar. Dzięki takiemu rozwiązaniu jednocześnie przygotujemy mięso, ryż lub kaszę, warzywa, a nawet sos. Warto dodać, że potrawa przyrządzona w ten sposób zachowa naturalny smak produktów oraz witaminy i minerały niezwykle cenne dla naszego zdrowia.

Comments
  1. marti86

    Stoję przed wyborem kuchenki, zastanawiam się pomiędzy elektryczną a indykcyjną. Możecie doradzić co najlepiej wybrać, jakieś plusy i minusy?

Napisz Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *